Τα γράμματα στον Αγ. Βασίλη είναι από εκείνες τις μικρές και χαριτωμένες γιορτινές παραδόσεις που δίνουν και παίρνουν κάθε χρόνο σε όλες τις χώρες που γιορτάζουν τα Χριστούγεννα. ΄Ολοι μας σχεδόν, σε μικρή ηλικία έχουμε γράψει και στείλει ένα γράμμα στον Αγ. Βασίλη με την προϋπόθεση να “εισακουστούμε” και να μας φέρει αυτό που του ζητήσαμε–εάν φυσικά ήμασταν και καλά παιδιά όλο τον χρόνο.

 

Τα ελληνόπουλα και φέτος τίμησαν αυτό το μικρό έθιμο στέλνωντας στα Ελληνικά Ταχυδρομεία εκατοντάδες χιλιάδες γράμματα με παραλήπτη τον αγαπημένο τους ΄Αγιο. Πέρσι μάλιστα, σύμφωνα με στατιστικά των ΕΛΤΑ, είχαν αποσταλεί περισσότερα 120.000 γράμματα από ελληνόπουλα και προσφυγόπουλα που μπορούσαν να γράψουν είτε στα ελληνικά είτε στην γλώσσα τους. Γράμματα  επίσης έχουν αποσταλεί τόσο σε ατομικό επίπεδο, με πρωτοβουλία των ίδιων των παιδιών, τόσο και σε μαζικό επίπεδο από νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία ανά περιφέρειες. Τα γράμματα φυσικά που ανήκουν στην δεύτερη κατηγορία,  όπως είναι αναμενόμενο, φαίνονται να είναι πιο οργανωμένα και εμπλουτισμένα με σχετικές ζωγραφιές, αυτοκολλητάκια, και στοιχεία επικοινωνίας σύμφωνα πάντα και με τις υποδείξεις των δασκάλων των παιδιών.

 

Από τα τέλη της δεκαετίας του 1980, η πρωτοβουλία “γράψε γράμμα στον Αγ. Βασίλη” δίνει την ευκαιρία στα ελληνόπουλα να στείλουν το δικό τους γράμμα και να λάβουν απάντηση, αφού βάλουν με την βοήθεια των γονέων και δασκάλων τους τα στοιχεία επικοινωνίας τους π.χ διεύθυνση αποστολής για να μπορούν να απαντηθούν. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος τα ΕΛΤΑ έβαλαν τα καλά τους και έντυσαν τα γραμματοκιβώτια τους στα κόκκινα για να υποδεχτούν τις επιστολές των παιδιών. Το πρώτο γράμμα μάλιστα φαίνεται να έφτασε από νωρίς,  γύρω στα τέλη Νοεμβρίου με αποστολέα ένα παιδάκι από την Κατερίνη ενώ μέχρι και τις αρχές του Ιανουαρίου, ο όγκος των γραμμάτων αναμένεται να κυμανθεί στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.

 

Τι ζητάνε τα παιδιά από τον Αγ. Βασίλη;

 

Τα παιδιά, όπως και κάθε χρόνο συνήθως εστιάζουν περισσότερο σε ατομικές επιθυμίες π.χ παιχνίδια που βλέπουν στην τηλεόραση ή στο εμπόριο, αν και πολλές φορές φαίνονται να σκέφτονται και τα αδελφάκια ή τους φίλους τους μαζί, όπως ένα παιδάκι που έχει γράψει “Αγαπητέ Αγ. Βασίλη, φέτος θέλω να μου φέρεις ένα playmobil  αεροδρόμιο, και μια μικρή κουδουνίστρα για την μπέμπα μας…..”

 

Υπάρχουν όμως και αυτά τα οποία σκέφτονται λιγότερο ατομικά, ζητώντας από τον Αγ. Βασίλη να φέρει σε όλον τον κόσμο ειρήνη, χαρά και ευτυχία–ορισμένα παιδάκια μάλιστα γίνονται ακόμα πιο συγκεκριμένα και ζητούν από τον Αγ. Βασίλη να βοηθήσει ένα άλλο παιδάκι στην οικογένεια, την τάξη ή το σχολείο τους που αντιμετωπίζει κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας ή απλά δεν έχει τα απαραίτητα να γιορτάσει τα Χριστούγεννα όπως και αυτό.

 

Στην αντίπερα όχθη, ένα μικρό ποσοστό παιδιών φαίνονται να μην έχουν τιμήσει την προϋπόθεση να είναι “καλά” παιδιά. Πέρσι μάλιστα, ένα παιδάκι έχει ζητήσει στην επιστολή του, η οποία καταφέρει να γίνει viral: “να γκρεμιστούν όλα τα σχολεία και να πεθάνει η κυρία Λίνα…” . Η επιστολή έγινε viral σε χρόνο ρεκόρ στα social media με την λεζάντα να γράφει “το παιδί της Σωσώς Παπαδήμα” (της θρυλικής κακιάς από την δημοφιλή κωμικοτραγική σειρά “Τα Εγκλήματα”).